Ernest Hemingway

"O moralu znam samo toliko da je moralno ono poslije čega se dobro osjećate, a nemoralno ono poslije čega se osjećate loše." Ernest Hemingway

nedjelja, 11. ožujka 2012.

Objava ispravka netočne informacije

Na portalu Jutarnji.hr, 4. ožujka 2012. objavljen je prilog pod naslovom Mamić pojačava Dinamo - Ivanom Brkljačić. U njemu se ne navode konkretne informacije, već samo to da će Ivana Brkljačić "pojačati modru PR službu, a cilj je privući gledatelje na maksimirske tribine." Idućeg dana, 5. ožujka, sama Ivana Brkljačić je demantirala te navode javnim priopćenjem koje je portal Jutarnji.hr prenio u cijelosti. Međutim, nije bilo isprike novinara niti portala zbog neistinite informacije, već je prozvana osoba morala sama reagirati i javno objaviti demanti. Ovim postupkom, odgovorni novinar i portal Jutarnji.hr prekršili su odredbe Kodeksa časti hrvatskih novinara. Članak 5. Kodeksa kaže da je pravo i dužnost novinara zauzimati se za slobodan protok informacija. Novinar je obvezan iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju. On kritički prosuđuje izvore informacija i u pravilu ih navodi. Ima pravo i ne otkriti izvor informacije, ali za objavljeni podatak snosi odgovornost. Prekršen je i članak 12. koji navodi: Ako je novinar objavio netočnu informaciju, dužan ju je u najkraćem mogućem roku ispraviti. Ispravak treba nastojati objaviti na istom ili jednakovrijednom mjestu medijskog prostora i na isti ili jednako vrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi. Isto vrijedi i za sve druge postupke kojima su prekršena načela ovog Kodeksa.
Dakle, dotični novinar je trebao objaviti izvor navedene informacije s obzirom na to da se ne radi o informaciji koja bi ugrozila sigurnost izvora. Također, sam je trebao objaviti ispravak vijesti kada se ona pokazala neistinitom. No, on to nije napravio, nego se kao autor članka od 5. ožujka navodi "Sportal".

Nema komentara:

Objavi komentar